Álláskeresési praktikák – I. rész Önéletrajz írás

Avagy a keresés helyett hogyan találjunk munkát?cv

Cikksorozatommal abban szeretnélek támogatni, hogy a keresés helyett egyre inkább a „találás”, a siker kerüljön a fókuszba. Az első két részben körbejárjuk, hogy mivel (önéletrajz, motivációs levél), illetve hogyan lehetsz a munka-találásban tudatosabb és hatékonyabb. A harmadik rész pedig már arról szól majd, hogy ki az, aki keres és tudja-e, hogy mit is keres? Ha ugyanis céltalanul, önmagad, a vágyaid és képességeid ismerete nélkül keresgélsz, hogyan találnád meg álmaid munkáját?

De kezdjük az első lépéssel, az önéletrajzírással. Az internet világában sokan azt gondolják, manapság már az önéletrajz- és motivációs levél megírása senkinek sem okoz gondot, ezt a részt akár át is ugorhatjuk. Sajnos a tapasztalat azonban nem ezt mutatja. Képzettségtől függetlenül napi szinten találkozom olyan önéletrajzokkal, melyek az alapvető normáknak sem felelnek meg. A célunk ugye az, hogy a potenciális munkaadó érdeklődését felkeltsük, pozitív benyomás alakuljon ki rólunk és lehetőséget kapjunk arra, hogy behívjanak állásinterjúra. Éppen ezért lássuk, mi az, amire mindenképp oda kell figyelni.

 –  A forma: Átlátható, vázlatos, lényegre törő, fényképpel ellátott.
Ne írjunk kisregényt, az interjún lehetőségünk lesz kifejteni tapasztalatainkat, képességeinket. Használhatjuk nyugodtan az Europass-formátumot, mely még mindig elfogadott. A helyesírási hiba viszont nem! A lényeg, hogy rövid (1-2 oldal), jól strukturált önéletrajzot készítsünk.

 –  A fénykép: Ha nincsen aktuális – ahogyan régen hívtuk személyi igazolvány – képünk, érdemes felkeresnünk egy fotóst. Kerüljük a nyaralós, esküvői vagy családi képeket, melyekről kivágtuk a fejünket. Ez nem túl professzionális, lássuk be. Ahogyan az sem, ha egyáltalán nem teszünk fényképet a CV-re. Az első benyomás nagyon fontos, ez pedig álláskeresésnél a fénykép és az általunk írtak alapján alakul ki a munkaadónál. Nem modelleket keresnek feltehetőleg, ne aggódjunk emiatt. Készíttessünk egy friss, kedves, mosolygós képet és bátran használjuk.

 –  A tartalom: Figyeljünk oda, hogy minden fontos személyes adat (név, születési dátum, lakcím, telefon és e-mail elérhetőség) szerepeljen az önéletrajzunkban. Ha esetleg nincsen privát e-mail-címünk, csak céges, ma már pár perc alatt készíthetünk. Lehetőleg kerüljük a becenevekből álló címeket, a cuncimókus@gmail.com nem biztos, hogy jó benyomást kelt. Helyette készítsünk egy, a vezeték- és keresztnevünkből álló címet.

A CV mindig tartalmazza továbbá a végzettséget, tanulmányokat, szakmai tapasztalatot (lehetőleg időben visszafelé haladva), a nyelvtudást, a számítógépes ismereteket, az egyéb készségeket, személyes jellemzőket.

Ne vesszünk el a részletekben! Azokat a szakmai tapasztalatokat emeljük ki, amelyek az álláshirdetés alapján a megpályázott pozíció szempontjából relevánsak. Dicséretes, ha az általános iskolában nyertünk a szavalóversenyen, de ha az adott pozíció esetében ez nem lényeges, és amúgy is eltelt már azóta 20 év, akkor ezt az információt hagyjuk inkább ki. Nem magunknak, hanem a potenciális munkáltató írjuk az önéletrajzot.

Ne állítsunk valótlan dolgokat magunkról, hiszen az az interjún, vagy a próbaidő alatt úgyis kiderül. Ha picit megkopott már az a nyelvtudás, mert az utóbbi időben nem használtuk, vagy nem ismerjük azt a bizonyos számítógépes programot, akkor ne írjuk az ellenkezőjét. A legtöbb helyen tesztelik. Se túl, se alá ne becsüljük magunkat! Legyünk tisztában az értékeinkkel, tudásunkkal és képességeinkkel! A korunk sem szégyen, az pedig főleg nem, ha gyermekeink is vannak. Lehet, hogy bizonyos helyeken hátrányból indulunk miattuk, de ezeket sem ajánlott letagadni.

–  A motivációs levél: Rengeteg mintát találunk az interneten, itt viszont azt javaslom, óvatosabban másoljuk a sablonszövegeket. Ezeket ugyanis már szinte minden HR-es kívülről tudja. A levél tükrözze a személyiségünket, legyünk inkább egyediek, fogalmazzunk itt is röviden (kb. fél oldal terjedelemben), tömören. A motivációs levél nem az önéletrajz kifejtett verziója, ne azt meséljük el, ami már az önéletrajzunkban is szerepel. Derüljenek ki belőle erősségeink, elért eredményeink, céljaink és a motivációnk. Három fő eleme: hol találtuk az állásajánlatot, miért pályázzuk meg, és miért tartjuk magunkat a legalkalmasabbnak a munkára, vagyis miért minket hívjon be interjúra a munkaadó.

Végül, de nem utolsó sorban. Mindig alaposan olvassuk át az álláshirdetés szövegét és ehhez igazítsuk az önéletrajzunkat és motivációs levelünket, valamint azt is, hogy milyen iratokat (bizonyítvány, nyelvvizsga másolat, esetleg erkölcsi bizonyítvány stb.) kell még becsatolnunk. Ha a fizetési igényt is kérik megjelölni, tedd meg, lehetőleg egy „…–tól …–ig” intervallumban.

Ne feledd, kb. 10-15 másodpercet tölt első körben a kiválasztást végző személy a pályázati anyagoddal! Megéri neked egy „picivel” több időt fordítani az elkészítésére!

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Comments are closed.