Álláskeresési praktikák – II. Hol és hogyan?

Avagy a keresés helyett hogyan találjunk munkát?jobs

Cikksorozatommal abban szeretnélek támogatni, hogy a keresés helyett egyre inkább a „találás”, a siker kerüljön a fókuszba. Az első két részben körbejárjuk, hogy mivel (önéletrajz, motivációs levél), illetve hogyan lehetsz a munka-találásban tudatosabb és hatékonyabb. A harmadik rész pedig már arról szól majd, hogy ki az, aki keres és tudja-e, hogy mit is keres? Ha ugyanis céltalanul, önmagad, a vágyaid és képességeid ismerete nélkül keresgélsz, hogyan találnád meg álmaid munkáját?

Miután az önéletrajzunkat és motivációs levelünket elkészítettük, felmerül a kérdés, hogy mit is kezdjünk velük. Kinek, hová, hogyan küldözgessük? Hol találjuk meg azt a bizonyos munkahelyet? Ez alkalommal ezt nézzük meg alaposabban.

Mindannyian tudjuk, milliószor hallottuk, hogy válság van, szinte lehetetlen munkát találni, 45 év felett, vagy kétgyermekes anyukaként már szóba sem állnak velünk stb. stb. Ezeknek és az egyéb rémtörténeteknek bár van valóságalapja, ám azt látnunk kell, hogy bizony azzal nem jutunk előbbre, ha csak panaszkodunk, keressük a kifogásokat, a nehézségekre figyelünk és közben meg nem teszünk semmit. Igen, tény, nehezebb, tovább tart általában az álláskeresés, mint mondjuk 7-8 évvel ezelőtt, de próbáljunk meg a célunkra fókuszálni, arra, amit szeretnénk, ahelyett, hogy csak a negatívumokkal foglalkoznánk. Van körülöttünk azért sok pozitív példa is, ami megcáfolja az általános hiedelmeket. Tehát igyekezzünk belső tartalékainkat, erőnket mozgósítani és lelkesen belevágni. Kezdjük el a keresést. De hol?

Az első, ami eszünkbe jut, az internetes állásportálok, ahol nekiállhatunk a hirdetések böngészésének. Érdemes feltöltened ezekre is az önéletrajzodat. Sokan több száz helyre elküldik a pályázatukat, hátha a nagy számok törvénye alapján valamelyik bejön. Azt azonban tudnod kell, hogy nem minden hirdetés mögött áll valós állás, előfordulhat, hogy egy-egy munkaközvetítő vagy fejvadász cég csak az adatbázisába gyűjt embereket. Azt is el kell fogadnod, hogy egy-egy hirdetésre manapság akár 700-800 önéletrajz is beérkezik és bizony rengeteg helyről vissza sem jeleznek. Ez ne szegje kedved, ha 2-3 hétig semmi válasz nem érkezik, valószínűleg nem ez lesz a te helyed.

A kapcsolatrendszer mozgósítása a másik, ami rögtön előtérbe kerül, ha munkát keresünk. Lehetőleg minél tágabb körben próbálkozz, ne csak a szűk baráti társaságtól, családtól próbálj segítséget kérni. Nem tudhatod, ki hall éppen valamit, ami neked jó lehet, bátran keresd meg a távolabbi ismerősöket is.

Ahogyan azokat a cégeket is, ahol lehet, hogy éppen nem keresnek új munkatársat, de ettől függetlenül nyugodtan küldd el az önéletrajzodat, vagy regisztrálj a vállalat honlapján keresztül adatbázisukba. Lehet, hogy egy hónap múlva lesz szükségük valakire, pont rád. A megüresedett pozíciók töredéke kerül ugyanis csak meghirdetésre. Válassz ki néhány céget, ahol szívesen dolgoznál és lépj, érdeklődj.

Ma már szinte az összes budapesti és vidéki egyetem szervez állásbörzét, amely szintén kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre, az önéletrajzod és önmagad „eladására”, hiszen ezeken a rendezvényeken számos cég képviselteti magát. A legnagyobb, intézményektől független HVG állásbörzén a mintegy 25.000-nyi (!) állásajánlat mellett számos szakmai program, workshop, illetve tréning segít a sikeres munkatalálásban.

Járj nyitott szemmel, sosem tudhatod hol és mikor jön szembe veled egy lehetőség. A hatékony álláskeresés sok időt és energiát igényel, egy részmunkaidős állásnyit mindenképpen. Tudd, hogy mit szeretnél, próbálj célirányosan keresgélni, és lehetőleg minél több csatornán keresztül. Küldd, hívd, menj, „nyomulj”! Bízz magadban, a szakmai tudásodban, képességeidben, mert akkor tudod magad hitelesen képviselni. Figyeld meg, milyen érzésekkel, gondolatokkal ülsz a gép elé, olvasod a hirdetéseket és küldöd az önéletrajzodat. Már eleve nem is hiszel benne, hogy bármit találsz? Unod? Eleged van? Vagy elküldöd ugyan a pályázatodat, de ott van benned a lemondás, hogy úgysem sikerül?

Mi mindent gondolsz közben magadról? Szeretnél munkát találni, de tudat alatt rettegsz, hogy mi lesz, ha behívnak? Ha kiderül, hogy nem vagy elég jó?

Mindezek gátolják, hogy megtaláld azt, amit szeretnél. Minden félelem, negatív energia ellened dolgozik. Lehet szuper az önéletrajzod, ha tele vagy önkételkedéssel, félelemmel, gáttal, amikkel saját magad sikerét akadályozod. Figyelj ezért befelé is, ismerd fel az önkorlátozó hiedelmeidet!

Ha pedig már eleged van, úgy érzed reménytelen a helyzet, inkább tarts egy-két napos szünetet és ne foglalkozz az álláskereséssel! A görcsös akarás helyett jöjjön egy kis lazítás, töltődés, akár egy séta, egy kellemes fürdő, vagy nézd meg kedvenc vígjátékodat. A lényeg, hogy a belső motiváció, lelkesedés ismét visszatérjen.

Bízz magadban és a sikerben! A sikerhez ugyanis mi kell? Persze egy jó önéletrajz, na meg hogy tudd, mit szeretnél, legyen világos a célod, és legyél tisztában azzal is, aki keres. Vagyis önmagaddal. Erről szól majd a cikksorozat 3. része.

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Comments are closed.