Ami bent, az kint! Te mit teremtesz? 2. rész

A jó célkitűzés a siker és önmegvalósítás alapja

Jöjjön a 2. rész, mégpedig a helyes célkitűzésről, ami a Tudatos teremtés kezdő lépése. Hiszen csak az tud megjelenni az életedben, amiről van egy elképzelésed belül. Ne feledd, ami bent, az kint! Hányszor hallom az álláskeresőktől, hogy „bármilyen munka jó lenne”, „valami biztos állást szeretnék”, vagy „mindegy, nem is tudom, mit kellene csinálnom”. A teremtés szempontjából a „mindegy”,a „bármi” egyenlő a „semmi”-vel!

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben – legyen az munka, párkapcsolat, anyagiak stb. – és szeretnél helyette valami mást, akkor pontosan tudnod kell, hogy MIT? szeretnél! A figyelmed csak így tudod a hiány, a panaszkodás, a „rossz” helyett a céljaidra irányítani.

Az életed akkor halad előre abba az irányba, amerre szeretnéd, ha tisztában vagy azzal, hogy merre is tartsz. Utaztál már taxival? Ugye nem úgy ültél be, hogy azt mondtad a taxisnak, neked mindegy hová visz, csak valami biztos hely legyen, ahol vár a boldogság. Hogy ne csak újra és újra ugyanazokat a köröket fusd, nagyon fontos, hogy legyenek céljaid, terveid, álmaid, amik motiválnak, irányt mutatnak.

A SMART célokról hallottál? Mit is jelent ez?

S – Specifikus – Konkrét céljaid legyenek, ne általánosságokat fogalmazz meg, mint boldogság, sok pénz, bőség, többet fogok angolozni…. Helyette: heti 3×1 órát futok, megtanulok napi 5 új szót, lefogyok 8 kg-ot, havi X ezer Ft-ot keresek.
M – Mérhető – A célunk elérése, az út egy folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Ha viszont mérni tudod a haladásod, akkor tudni fogod hol tartasz, és mikor érted el. A sikerélmények további motivációt adnak.
A – Attraktív – Vonzó kell, hogy legyen a célod, amit magad miatt teszel, nem kényszerből, hogy másoknak tetssz, megfelelj.
R – Reális – Merj nagyot álmodni, de objektív célokat válassz, amik elérhetők, akarsz és tudsz is küzdeni értük. Hibába tűzném ki pl. ma azt, hogy 2016-ban Rioban az olimpián ott szeretnék lenni a 200 méteres mellúszás döntőjében, ha most állnék neki edzeni. Lássuk be, túl sok esélyem már nem lenne. Ez alapján az is egyértelmű, mennyire vagy tisztában a saját képességeiddel.
T – Tervezett időtartamra szól. Mikorra szeretnéd elérni? Segít fókuszálni a teendőkre, illetve jobban tudod a lépéseket, határidőket kitűzni és betartani. Van, aki türelmetlen, azonnal akarja a változást, más meg folyamatosan halogat. Majd hétfőn, majd ha minden készen áll…..

Fontos továbbá az is, hogy célod pozitívan fogalmazd meg! Hajlamosak vagyunk arra figyelni, amit nem akarunk, ahelyett, hogy arra figyelnénk, amit szeretnénk. Ne feledd, amire figyelsz, az a világod! Ún. aktív célod legyen, amiért TE teszel, nem pedig a sült galambot várod, vagy hogy majd más meglépi helyetted. És végül csak etikusan. Ne másokat akarj megváltoztatni, hanem magadnak tűzz ki célokat!

Ha ezek alapján megfogalmaztad vágyaidat, nézd meg, miben gondolkodsz? Célban, célocskában, álmokban? Mersz nagyot álmodni? Vagy máris belépett a félelem, hogy ez neked úgysem sikerül?

A következő részben ezzel folytatjuk, a belső félelmekkel, gátakkal, akadályokkal.

 „Aki tudja, mit akar, az az utat is megtalálja, hogy célba érjen.” (Verena Wyss)

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Comments are closed.