Az önbizalom fejleszthető?

Az Önmagunkról más-kép(p) című előadásomat mindig ezzel a kérdéssel kezdem: „Szerintetek az önbizalom fejleszthető?” A legtöbb ember igenlően bólogat a teremben.

Te hogy vélekedsz erről a kérdésről? Szeretnél magabiztosabbá válni? Úgy érzed, nincs önbizalmad? Nem igazán tudsz kiállni magadért, vállalni a véleményedet? Akkor ebben a cikkben csak további kérdésekkel bombázlak, amiken érdemes elgondolkodnod.

Önbizalomhiánytól szenvedsz? Szeretnéd az önbizalmad fejleszteni? De ha valami NINCS, hiányzik, – hisz ugye önbizalom HIÁNY-ról beszélsz -, akkor azt hogyan lehetne fejleszteni? Nagyobb „nincs”-csé, vagy kevesebb hiánnyá?

És akinek van, annak vajon honnan van? Az önbizalom egy velünk született képesség lenne? Egyesek, a mázlisták ezzel születnek, míg mások, mint Te vagy én meg nem? Olyan ez, mint mondjuk a kézügyesség? Van egy öröklött alap, amit aztán sok-sok évnyi gyakorlás révén fejleszthetünk? Hm? Érdekes, nem?

Aztán azt is érdemes megnézned, hogy valóban SOHA, semmilyen körülmények között nincs önbizalmad? Vagy vannak helyzetek, emberek, amikor magabiztos vagy, és simán „kiosztod” a párod, az anyukád, az akárkit? Az önbizalom tehát helyzet- és személyfüggő lenne? Egyszer feltűnik, egyszer eltűnik?

Elhitted egyszer valamikor régen, hogy önbizalomhiányod van, ezzel azonosultál és mostmár eszerint éled az életed? Lehet, hogy nem az önbizalmad, hanem inkább az önismereted „hiányos”?

Kezdd azzal, hogy nézd meg ezt a magabiztosság dolgot és önmagadat másképp, hogy más képet kaphass magadról. És nem árt néha megkérdőjelezned, hogy az tényleg a valóság, vagy csak Te hiszel valamit annak? Mert:  „Nem azok vagyunk, akinek hisszük magunkat, de amit hiszünk, olyanok vagyunk”. (Norman Vincent Peale)

Comments are closed.