Női Világ – Sikeres hölgyek reflektorfényben és azon kívül

A rólam, velem készült interjút elolvashatod a Női világ oldalán, kattints ide!cicaval_2

“Az elmúlt időszakban egyre többször találkozhatunk a coach illetve coaching vagy életvezetési tanácsadó elnevezéssel.
A coach angol eredetű szó, és magyarul edzőt jelent. De vajon hogy kapcsolódhat az edzőség az életvezetéshez?

Az internetes keresőbe beírva többféle meghatározást olvashatunk ezzel kapcsolatban. John Whitmore azt mondja: „A coaching a jövő lehetőségeire koncentrál, nem pedig a múlt hibáira.” Tim Gallway elmélete szerint pedig: „A coaching egy ember potenciáljának aktiválása, hogy ki tudja hozni magából a maximumot. Nem elsősorban tanítja őket, inkább segíti őket tanulni.”

Uhlár Mónika coach, életvezetési és karrier tanácsadó szintén a sportban használt definícióhoz hasonlítja a hivatását. Az a feladata, hogy a hozzá forduló ügyfeleket a legjobb teljesítményre ösztönözze, hiszen a tudás, a válaszok, a megoldások és a lehetőségek mindenkiben ott rejtőznek. Ő abban segít, hogy az egyén felfedezze, tudatosítsa és megélje azokat, legyen szó döntéshozatali, célkitűzésbeli támogatásról, munkahelyi illetve párkapcsolati konfliktus kezeléséről, életmódváltásról, vagy akár motiválásról. Coachként a pálya széléről kíséri végig ügyfeleit a változtatás folyamatán, és/vagy egy önismereti úton.

Ám Uhlár Mónikának ahhoz, hogy mások életének rendbetételében segíthessen, hosszú utat kellett megtennie.

Fiatalon nem volt konkrét elképzelése arról, mivel foglalkozzon, így egyik területről a másikra sodródott. Előbb német nyelvtanári, majd évekkel később emberi erőforrás tanácsadói képesítést szerzett, ám egyik munkájában sem tudott igazán kiteljesedni. Úgy érezte, hogy váltania, változtatnia kellene, de a szükséges döntést nem tudta, nem merte meghozni. Hiába voltak erősek a vágyai, mégis félt feladni a biztosat a bizonytalanért.

Aztán ugyanúgy, mint sokaknál, nála is eljött a mélypont, ami változtatásra kényszerítette: pánikbeteg lett. A több évig tartó szenvedés során fogalmazódott meg benne, hogy elég a rosszból, teljes, kiegyensúlyozott, boldog életet szeretne élni. Ehhez azonban fel kellett állnia, pályát módosítani, újrakezdeni – bele kellett ugrani az ismeretlenbe.

Kezdetben Mónika kizárólagos célja még csak a saját gyógyulása volt, ám a keresés, szakirodalmak olvasása, és önismereti programokon való részvétel „mellékhatásaként” szakmailag is megtalálta a helyét. Immár mind magán-, mind pedig szakemberként hirdetheti a szemlÉLETváltás fontosságát. Saját tapasztalatára támaszkodva segíti a hozzá fordulókat abban, hogy más szemszögből tekintsenek az életükre, problémáikra, önmagukra. Amikor ugyanis így tesznek, máris új perspektívák, továbblépési és megoldási lehetőségek tárulnak fel előttük. S amint elkezdődik a belső változás, hamarosan átalakul az is, ami kívül van.

A szakember mind az egyéni, mind a csoportos coaching során kihangsúlyozza a problémák helyett a megoldásokra való összpontosítás fontosságát, a helyes célkitűzést és a tenni akarást. Fel kell ismerni a tudattalan félelmeket, belső gátakat, amelyek megakadályozzák az egyént abban, hogy megvalósítsa vágyait, megteremtse mindazt, amit elképzelt magának.

Mónika számtalan ügyfelének segített már rátalálni a saját útjára. A honlapján nem egy levélrészlet olvasható, melyben a kliensei beszámolnak az elért eredményeikről. Ő mindegyik visszajelzésnek nagyon örül, de akár egy „köszönöm” is rengeteget jelent számára.

Korábban – átlátva minden szituációt, problémát és az emberek viselkedését – igyekezett a körülötte élőket megváltoztatni, ám belátta, hogy erőltetni senkit sem lehet, még akkor sem, ha az jóra vezetne, segítene. Mindenkinek magának kell akarnia a változást, ami csakis akkor következhet be, amikor az illető már készen áll rá….”

Folytatás a Női világ oldalán itt:

Comments are closed.