Videók

előadások, workshopok videós anyagai

A CoachOK Szakmai Szövetsége szervezésében rendszeresen tartok előadásokat, workshopokat a szövetség rendezvényein. Az ezekről készült videokat tudod ez alatt a menüpont alatt megnézni. 

A jó célkitűzés, mint a siker és önmegvalósítás alapja

Részletek

„Aki tudja, mit akar, az az utat is megtalálja, hogy célba érjen.”(Verena Wyss)

Az életünk akkor halad abba az irányba, amerre mi szeretnénk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy merre is tartunk, vagyis pontosan megfogalmazzuk céljainkat, terveinket, álmainkat. Ahhoz, hogy sikeres légy, elérd azt, amit szeretnél, két dolog elengedhetetlen: az, hogy “KI” és az, hogy “MIT” szeretne, vagyis önismeret és konkrét célok. Önmagunk ismeretéhez tartozik természetesen a készségek, képességek, érdeklődésünk, vágyaink ismerete, meg persze a belső félelmek, gátak, önkorlátozó hiedelmek, vagy éppen kifogások ismerete is, hiszen ezekkel akadályozod meg, hogy elérd azt, amire vágysz.

Ha tudod mit szeretnél, meg fogod találni az utat is hozzá, csak higgy és bízz, kezdd el, tedd meg, lépj, csináld! Érezd, hogy már megvan! Igaz, nem látod még át teljesen az összes lépcsőfokot, nem tudod hány lépéssel fogsz odajutni, esetleg hányszor tévedsz el, mégis biztosnak kell lenned önmagadban és abban, hogy sikerülni fog!

És végül ne feledd: Az út maga a boldogság!

„Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben.” (Márai Sándor)

Erről tartottam előadást 2013. szeptember 28-án a CoachOK Szakmai Szövetsége által szervezett Ablak önmagamra c. önismereti rendezvényen.

Stressz – Áldás vagy átok? Gondolkodjunk (róla) pozitívan!

Részletek

Stressz, nyomás, rohanó világ, stressz eredetű megbetegedések – naponta találkozunk ezekkel a kifejezésekkel. De mit tehetünk ellene? Egyáltalán, mi is pontosan az a stressz? Minden problémánk okozója? Életünk megkeserítője? Vagy éppen természetes velejárója?

Stresszben van bőven részünk, ez nem vitás, de nem az a cél, hogy magát a stresszt és az azt okozó szituációkat vagy netán embereket kiiktassuk az életünkből – ez amúgy is lehetetlen -, hanem hogy tanuljuk meg ezeket a helyzeteket kezelni. Az ugyanis rajtunk múlik, hogy mennyire rohanunk és tudunk-e lazítani. A lényeg mindig az egyensúlyon van! Igenis kell, hogy legyen saját eszköztárunk a stressz kezelésére, amivel megelőzhetjük a testi és pszichés betegségeket.

Stresszhelyzetbe kerülve, annak kiváltó okától függetlenül (idegeskedjünk akár sorban állás közben, dugóban ülve vagy egy határidős munka miatt), szervezetünkben mindig ugyanazok a folyamatok játszódnak le. De miért kezd el hevesebben verni a szívük? Mi zajlik le ilyenkor bennük? És mit tehetünk ellene? Már ez a tudás is enyhíthet a tüneteinken. Hát még akkor, ha megfelelő eszköztárral rendelkezünk a stressz kezelésére!

Változtassuk meg a gondolkodásunkat magáról a stresszről, és ezáltal megváltoztathatjuk a testünk stresszre adott reakcióját is. Az előadáson ehhez kapnak a résztvevők segítséget, továbbá rengeteg információt a stressz eredetéről, típusairól, kiváltó tényezőiről és tüneteiről.

Stresszkezelés és stresszoldás a munkában és magánéletben, a CoachOK Szakmai Szövetségének Nyílt napja ( 2015. október 10.)

Karrierváltás – amikor itt az idő, hogy váltanod kell!

Részletek

Nem szereted a munkád? Érzed, hogy váltanod kellene, de nem mersz a „biztosból” kilépni? Tele vagy kérdéssel és persze félelemmel, hogy mikor és hogyan változtass? Akkor ez az előadás neked szól.

Általános, mindenkire érvényes szabály nincs, azonban érdemes figyelned a jeleket, melyek arra utalnak, hogy számodra eljött a változtatás ideje.

Rengetegen járnak be nap mint nap úgy dolgozni, hogy nem szeretik a munkájukat vagy munkahelyüket, de mivel viszonylag jól elvannak az állóvízben, nem akarnak vagy mernek önszántukból változtatni. A biztos rossz még mindig jobb, mint a bizonytalan elven sokan még akkor sem lépnek ki a mókuskerékből, ha egyre erősebb bennük az érzés, nem itt van az ő helyük. Sokszor ilyenkor az élet meghozza a döntést helyettük és rákényszeríti őket arra, hogy munkahelyet váltsanak vagy akár pályát módosítsanak.

Én magam is így jártam, vártam, vártam, hátha történik valami, egészen addig, amíg egy pánikbetegség rá nem döbbentett arra, hogy ideje kezembe vennem az életem irányítását. 34 évesen visszaültem az egyetemi padokba, átképeztem magam és a váltást életmódváltással is egybekötöttem.

Sosem késő, de ne várd meg a krízishelyzetet, a mélypontot! Ha már testi tüneteket is észlelsz magadon, folyamatos gyomorgörccsel, fejfájással, szorongással végzed a munkád, mindenképp itt az idő! És ha már így alakult, használd ki a lehetőséget arra, hogy végre megtaláld és megvalósítsd önmagad!

A CoachOK Szakmai Szövetségének nyílt napja, 2014. november 8.

Álomból valóság – a tavaszi megújulás jegyében

Részletek

Tavasszal a természet újjászületik, a téli pihenős, hideg időszak elmúltával testünk és lelkünk egyaránt megújulásra vágyik. Talán már konkrét céljaid is vannak, pontosan tudod, mit szeretnél el- vagy újrakezdeni, de az is lehet, hogy csak úgy általánosságokban vágysz valami másra, a változásra. Esetleg sokszor próbáltál már életmódot-, munkahelyet váltani, kilépni egy kellemetlen élethelyzetből és elindulni végre a saját utadon, de eddig valamiért nem sikerült.

Az induláshoz és az első lépések megtételéhez nyújt segítséget neked ez az előadás. Hogyan kezdj bele? Mire figyelj? Hol akadhatsz el? Milyen külső és belső akadályokra számíthatsz? A megújulás mindig egy folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Ahogyan a természet fokozatosan zöldell ki és a virágok is szépen lassan bontják ki szirmaikat, ugyanúgy neked sem árt előkészíteni a változtatást.

Mi kell hozzá?

Először is akarnod kell a változást. Hinned kell magadban. Elengedni a régit és helyet csinálni az újnak. Tudni, mit szeretnél, mi a célod. Megtalálni a számodra megfelelő módszert, segítséget, irányt. Nem árt ismerned önmagad, hogy milyen típus vagy (halogató, maximalista, tagadó, pesszimista stb.), a képességeidet, a félelmeidet, esetleges önkorlátozó hiedelmeidet, kifogásaidat. És persze a vágyakozás, tervezés után ne felejts el cselekedni, lépni!

Induljunk el együtt a megvalósítás útján, hogy ezúttal a változás ne csak álom maradjon, hanem valósággá váljon!

A CoachOK Szakmai Szövetségének ‘Tavaszi megújulás’ c. nyílt napja, 2015. március 21.

Stresszoldás – Hogyan lehet másképp? – workshop

Részletek

2013. november 19-én került megrendezésre a III. Corporate Coaching Konferencia, melynek témája a Lelki ellenállóképesség fejlesztése és a stressz-kezelés volt. Jómagam a résztvevőket egy szemlÉLETváltós, „Stresszoldás – Hogyan lehet másképp?” c. workshoppal vártam, ahol körbejártuk, mi is okozza valójában a stresszt? A külső körülmények, szituációk, emberek, vagy esetleg mi magunknak? Azáltal, ahogyan reagálunk ezekre az „idegesítő” helyzetekre. Hiszen az élet 10%-a csak az, ami veled történik, és 90%-a pedig, ahogyan reagálsz a történésekre. Érdemes körülnézni a saját gondolkodásmódunkban, félelmeinkben, driver-einkben is és a változtatást itt, önmagunkon belül elkezdeni. Eszközöket, technikákat is mutattam, melyeket be lehet vetni a stresszes helyzetekben és megtapasztalhatod, hogyan lehet másképp.

Röviden rólam

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Ha megérintett a videók tartalma,…

ha mélyebben érint valamelyik téma, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.