A tudatosság útján

2023. júl. 24.

A tudatosság az én értelmezésemben azt jelenti, hogy kikerülsz a múltból hozott viselkedésminták, programok csapdájából, nem a beléd nevelt, megszokott módon reagálsz minden helyzetben, hanem a jelen pillanatban megéled a maga teljességében azt, ami körülötted és benned van, azt, aki te valójában vagy.

Egyre több helyen találkozhatsz már a „tudatosság” fogalmával: tudatos életmód, tudatos táplálkozás, tudatos vásárló, tudatos …., szinte mindenki tudatosnak vallja magát. De kicsit spirituálisabban nézve mit is takar a tudatosság? Nem egyenlő ugyanis az „Én tudom mit akarok és azt bármi áron, bárkin keresztülviszem, megvalósítom!”- hozzáállással. Ez pont nem tudatosságra, hanem egy görcsösen tervező, rugalmatlan, irányítani akaró emberre vall.

A tudatosság számomra azt jelenti, hogy már nem automata üzemmódból, tudattalanul működsz és reagálsz a beléd nevelt minták szerint, hanem a válaszod a jelen pillanatból születik. Van választásod! Bárhogy kezelheted az adott szituációt, nem csak egy beprogramozott, megszokott módon. Miért fontos ez? Jung nagyon szépen megfogalmazta:

„Mindaddig, amíg a tudattalan nem válik tudatossá, a tudatalatti irányítja az életed, és te azt sorsnak nevezed.”

Egy átlag ember életének 99%-a múltnak megfelelő reagálás és mindössze 1%-ban van jelen az életében, ha extrém helyzetbe kerül, megijed, vagy valami váratlan dolog történik vele. Tudod, amikor hirtelen elakad a szavad. Persze ez csak pár pillanatig tart, amíg leblokkolsz és nem reagál az agyad. Ekkor vagy jelen, majd azonnal elkezdesz kattogni, agyalni, kitalálni, félni stb. Vagyis kezdeni akarsz a helyzettel valamit. A múlt szerint.

S hogy ez miért baj? Dehogy baj! Ha így jól érzed magad. De ha nem, tudd, hogy lehet másképp! Ehhez először is szemlÉLETváltásra van szükséged. Ideje kikeveredni az öntudatlan félelmek csapdájából, a zombi-üzemmódból felébredni és kézi irányításra kapcsolni! Persze a legtöbb embernek nem megy ez egyik pillanatról a másikra, nem megvilágosodásként érkezik – bár erre is van ám példa –, hanem folyamatként éli meg a változást, ahogy elindul a tudatosodás útján. A kulcs a figyelem és a jelenlét.

Tudatosság lépései:

  1. „Zombi/robot”- üzemmód – Ez a tudattalan lét, nem tudod ki vagy, mi miért van, panaszkodsz, hibáztatod a sorsot, a szüleidet, a környezetedet, akárkit a veled történtekért, és a jól megszokott viselkedésmintákkal reagálsz.
  2. Elkezdesz figyelni – Ezáltal felfedezni mi van benned, milyen érzés, gondolat, reakció jelenik meg egy-egy helyzetben. Még ugyanúgy reagálsz, és sokszor csak utólag látod, hogy „hú, már megint ezt és ezt tettem, mondtam, ahelyett, hogy ….” Meglátod az ismétlődéseket.
  3. Egyre többször vagy jelen az életedben, a fókusz egyre inkább önmagadon belülre kerül, már szituációk közben is észreveszed a mintáidat. Próbálsz másképp viselkedni, sokszor átesve a ló túloldalára. Eddig mindig nyeltél, most kiosztasz mindenkit. Sebaj, ne aggódj, szépen megtalálod majd az arany középutat és önmagad.
  4. Tudsz magadról, a világról, függetleníted magad a történésektől. Megéled azt, aki te vagy, reakcióid a jelen pillanatból fakadnak. Harmóniában vagy, együtt áramolsz az élettel, a változásokkal, szépen teremtgeted mindazt, amire vágysz. Ha valami ki is billent, nem tart már sokáig.
  5. Megéled önmagad, a végtelen teljességet és egységet, megtapasztalod a valóságot.

Persze az út egyedi, több-kevesebb akadállyal nehezített, hullámzó, hegyekkel-völgyekkel, esetleg (vissza)esésekkel tarkított. De megéri elindulni! 

„Nem a gondolataim, az érzelmeim, az érzékszervi érzékeléseim és az élményeim vagyok. Nem az életem tartalma vagyok. Élet vagyok. Az a tér, amelyben minden dolog történik. Tudatosság vagyok. A most vagyok. ÉN VAGYOK.” (Eckhart Tolle)

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
life coach, önismereti konzulens

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!