Téged milyen program irányít?

2023. aug. 30.

Biztosan tapasztaltad már, hogy bizonyos helyzetekben mindig ugyanúgy reagálsz, hiába dolgozol magadon, és szeretnél másképp viselkedni, egyszerűen nem megy. Főleg váratlan, sürgető illetve stresszes szituációkra jellemző, hogy „csípőből tüzelsz”, zsigerből cselekszel, anélkül, hogy átgondolnád. Miért van ez?

Mindannyian számtalan üzenetet, bölcsességet, programot kaptunk szüleinktől, melyeket sokszor tudattalanul szó szerint alkalmazunk felnőtt korunkban is. Amikor stressz alatt döntünk és cselekszünk, azaz tudatosságunk, éberségünk kisebb, ezek az ún. driverek (meghajtó üzenetek) határozzák meg viselkedésmódunkat, vagyis azt, hogy mi lesz az első gondolatunk, automatikus reakciónk, lépésünk egy adott szituációban.

Érdemes megismerni ezeket a zsigeri meghajtókat, mert bizony felnőttként sokszor megkeseríthetik az életünket. Figyeld meg, hogy az a bizonyos belső hang, a te „kisördögöd” mit szajkóz benned folyamatosan? Hogy nem vagy elég jó? Az életben mindenért meg kell küzdeni? Neked semmi sem sikerül? Ne hagyd el magad! Csak a gyengék sírnak? stb. stb.

Ne szidd magad, se a szüleidet, ezek az üzenetek anno a túléléshez kellettek, ők valóban azt hitték, hogy csak így lehet élni. Ráadásul minden driver-nek van előnyös oldala is, tehát ne megszabadulni akarj tőlük, úgysem menne, hanem ismerkedj meg velük, önmagaddal.

Rád melyik jellemző? Íme az 5 alap-driver. Jellemzői, megengedő mondatai és előnyei:

1. Siess! – Ha folyamatosan azt érzed, nincs időd semmire, türelmetlen vagy, kapkodsz, a nap végére szétesel, akkor valószínűleg ez a program irányít a legerősebben. Neked figyelned kell az időgazdálkodásra, megtervezned a tennivalókat, prioritásokat felállítani és néha-néha leállni. Megengedő mondatod: „Van időm!”. Előny pedig, hogy pörgős, aktív személyiség van, gyorsan dolgozol, hatékony vagy. Használd ki!

2. Erőltesd meg magad! – Csak akkor állsz le és pihensz, ha már beteg vagy? Sosem hagyod el magad, rengeteget dolgozol, túlórázol, mégis úgy érzed ez nem elég? Akkor rád ez a driver jellemző. Tervezz be pihenőidőt, megfelelő időpontokat a feladatoknak, ne hajtsd túl magad. Megengedő mondatod: „Most már elég! Pihenj! Tarts szünetet!” Előny, hogy aktív, tevékeny, terhelhető személyiség vagy. Minden főnök álma.

3. Légy tökéletes! – Úgy érzed, ez még nem elég jó, nem tökéletes? Így nem adhatod ki a kezed közül? Inkább leellenőrzöd még egyszer? Sokadszor? És egyébként is hogy nézel ki? Neked bizony semmi sem elég jó. Kritikus vagy másokkal és önmagaddal szemben is. Figyelj oda, hogy tudatosítsd az elvárásokat, tűzz ki célokat, és rögzítsd a befejezés időpontját! Megengedő mondatod: „Rendben van! Befejezheted!”. Előnyöd pedig, hogy igényes vagy, pontos, céltudatos és megbízható.

4. Légy erős! – Mert ugye csak a gyengék sírnak. Te pedig erős vagy és kibírod. Vállald be, ne hagyd a gyengékre. Ne is kérj segítséget! És ne nyafogj! Az érzéseidet sosem mutatod ki. Pedig ez rengeteg elfojtáshoz vezet. Igenis figyelj önmagadra, az érzéseidre és az önkifejezésre! Megengedő mondatod: „Odafigyelek az érzéseimre és ki is nyilvánítom azokat!” Előnyöd az, hogy gyorsan reagálsz helyzetekre, van tartásod. Egy vészhelyzetben, mikor mindenki bepánikol és elveszti a fejét, te leszel az, aki intézkedik és irányítja a dolgokat.

5. Úgy csináld, hogy másoknak is jó legyen! – Azt érzed, te nem vagy fontos? Csak az számít, hogy körülötted mindenki jól érezze magát, miközben feladod önmagad és az igényeidet? Mindig másoknak akarsz megfelelni? Ha te nem értékeled magad, mások sem fognak. Szóval hallgass meg másokat, de figyelj befelé is. Arra, hogy neked mire van szükséged. Megengedő mondatod: „Saját igényeimre is odafigyelek, ügyelek az adok-kapok egyensúlyára!” Előnyöd, hogy empatikus, együttérző személyiség vagy, odafigyelsz másokra.

Magadra ismertél? Persze nem csak egy driverünk lehet, több jellemző vonást is felfedezhettél a fentieket olvasva. Érdemes odafigyelni rájuk, és ha már nem szolgálnak ezek a programok, igyekezz felülírni ezeket.

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!