Merj változtatni!

2023. okt. 02.

A változtatáshoz bátorság kell! Kilépni a biztos rosszból a bizonytalanért? Az ismeretlenbe? Ehhez elszántságra, erőre, kitartásra van szükség. Ezért sokan a „Jó lenne, de….” kezdetű vágyakozásnál, vagy az „Én próbálom, csak...” kifogásnál tovább nem is jutnak, a félelmeik meggátolják abban, hogy a tettek mezejére lépjenek.

Minden valódi változtatás egy lépés az új, a megszokott komfortzónán túli élet felé és ez gyakran kényelmetlen, esetleg áldozatokkal jár.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol.”

Persze nem akarlak ijesztgetni, de tudod mi az az 5 dolog, amit a haldoklók a leginkább bánnak, hogy nem tették meg?

Egy ausztrál ápolónő Bronnie Ware végstádiumban lévő betegeit arról kérdezte, hogy mik azok a dolgok, amiket máshogy csináltak volna az életükben, azaz, így a halálhoz közel miket bánnak a leginkább. A haldoklók elmondásai alapján Bronnie a következő öt megbánást tartja a leggyakoribbnak:

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig a mások elvárásainak megfelelni!

A halál torkában a legtöbben azt bánják, hogy úgy érzik, nem is a saját életüket élték, sokkal inkább mások elvárásai szerint cselekedtek. Sokan az álmaik felét sem teljesítik be, és közben tudják, hogy mindez csak az ő döntéseik következménye. Ez az egyik legnagyobb szembesülés.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

A nővér elmondása szerint ez a mondat szinte minden férfi betege szájából elhangzott. A legtöbben azt bánták a férfiak közül, hogy a munkájuk elvette az időt a családjuktól, a gyermekeiktől. Sajnálták, hogy nem töltöttek több időt a szeretteikkel.

3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására!

Több haldokló is úgy érezte, hogy az élete középszerű volt, és közel sem teljes, mivel sok esetben nem volt hű a saját érzelmeihez, és nem is kommunikálta jól azokat. A ki nem mondott dolgok pedig sokaknál vezettek betegséghez.

4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat!

Az ápolónő „kutatásából” az is kiderült, hogy mindenki hiányolja az élet végén a barátait. Sokan csak ekkor veszik észre, hogy mennyire lekötötte őket a saját életük, és kiket veszítettek el maguk mellől közben.

5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek!

Bronnie szerint sokan csak életük végén ismerik fel, hogy a boldogság is választás kérdése. Miközben egész életükben boldogságra vágynak, nem tesznek érte, helyette beleragadnak a középszerű megszokásba, mind érzelmi, mind fizikai síkon. Pedig nem érdemes félni a változástól, ha közben a boldogságunkat szalasztjuk el.

A tanulság pedig mindebből az, hogy ne csapjuk be magunkat: ha valami nem jó, nem tetszik az életünkben, akkor érdemes rajta változtatni, amíg lehet! Ne várjuk meg a mélypontot, tragédiát, betegséget, anyagi csődöt, amikor már az élet kényszerít arra, hogy lépjünk. Vagyis mikor változtassunk? A legjobb pillanat talán a “MOST”! Neked is most van itt az idő?

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!