FÉL-ELEM

2023. okt. 25.

Mi a „baj” a félelmekkel? Mindenki meg akar szabadulni tőlük, le akarja küzdeni vagy épp tagadni őket. Pedig pont ezáltal adsz nekik plusz figyelmet és energiát, amellyel jól fel is erősíted a negatív érzéseidet.

A fél-elem csak egy fél elem, a teljesség része, semmi baj nincsen velük. Legalábbis azzal, hogy egy-egy – főleg ismeretlen – élethelyzetben megjelenhetnek benned. A gond ott kezdődik, ha a félelmeid irányítják a cselekedeteidet, miattuk teszel vagy nem teszel meg valamit.

Ha meggátolnak abban, hogy elérd végre azt, amit szeretnél, csak nem mered meglépni, kimondani, felvállalni. Ahhoz ugyanis, hogy megvalósítsd az álmaid – legyen az boldogság, anyagi biztonság, nyugalom, siker, egészség, bármi – először a belső akadályokkal, vagyis a félelmeiddel kell kezdened! Na ne a harcra készülj, egyszerűen csak ismerkedjetek meg egymással. Minden, amire vágysz, a félelem másik oldalán van.

Te mitől félsz? Nem feltétlen a kígyóra, pókra és társaira gondolj most, sokkal inkább érzésekre. Félsz, hogy egyedül maradsz, hogy kudarcot vallasz, hogy képtelen vagy valamit megtenni, vagy épp attól, hogy nem szeret senki. De még sorolhatnám. Ezek azok a tudattalan programok, melyekkel pont ilyen helyzeteket teremtesz majd az életedben, ahol egyedül maradsz, kudarcot vallasz stb. stb. Hisz folyamatosan, évek, évtizedek óta ezen „kattogsz”, ettől rettegsz, vagyis ezeket táplálod.

S hogy mit kezdj akkor a félelmeiddel? Először is ne küzdj ellenük, ne utáld őket, csak figyeld meg egy-egy helyzetben, amikor összeugrik a gyomrod, megremeg a hangod, milyen érzés és gondolat jelenik meg benned? Őszintén. „Az a bajom, hogy …..” Sokszor semmilyen valóságalapja nincs annak, ami bevillan, amit elképzelsz. Főleg, ha hipochonder vagy és mindenféle betegséget vélsz felfedezni magadon, vagy épp pánikbeteg, és folyamatosan szorongsz, hogy elájulsz, nem kapsz majd levegőt, hányni fogsz vagy tuti most fogsz meghalni. És mégsem, ebből sem igaz semmi, csak gondoltad.

De miért teszed ezt? Miért hiszed el? Ne vedd őket annyira komolyan!

Inkább kérdőjelezd meg! Ez igaz? Ez biztos? Mi más lehetséges még, mint amit elképzeltem?

Kezdd el, próbáld ki, hogy a szokásos félelmetes forgatókönyvgyártás helyett megállítod a gondolataidat egy pillanatra. Ne feledd! Minden félelem csak addig hat rád, amíg félsz tőle!!! Lásd meg őket másképp!

„Az ember legnagyobb ellenségének a félelmet tekintik. A félelem rejlik a kudarc, betegesség, rossz emberi kapcsolatok mögött. Emberek milliói félnek a múlttól, a jövőtől, az öregségtől, az elmebajtól, a haláltól. A félelem elméd egy gondolata, tehát saját gondolatodtól rettegsz.” (Joseph Murphy)

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
life coach, önismereti konzulens

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!