Hogyan szeressem magam?

2023. jún. 25.

Te szereted magad? Biztosan hallottad már, hogy ahhoz, hogy mások szeressenek, tiszteljenek, értékeljenek, először neked kell(ene) szeretned, tisztelned, értékelned magad. De úgy érzed nem megy?

Tele vagy önkételkedéssel, szorongással, esetleg attól félsz, hogy nem vagy elég jó, elég szép, elég ügyes, elég ….

Parancsszóra persze az önszeretet nem fog menni, de íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelned, hogy elfogadóbb légy önmagaddal.

1. Fogadd el és ne hasonlítgasd magad másokhoz! 

Sosem leszel olyan, mint más! Szerencsére! Hiszen egyéni vagy, egyedi, különleges, fedezd fel a saját értékeidet, képességeidet!

2. Légy kedves és türelmesen magaddal! 

Ne szidd, vádold magad, ha valami nem sikerül elsőre! A hiba is a folyamat része, tanulj belőle és próbáld újra, másképp!

3. Hagyj fel önmagad kritizálásával! 

Senki sem tökéletes, igen, te sem! Engedj a magaddal szemben támasztott elvárásokból, különben tényleg sosem leszel elégedett, elég jó, elég okos, elég … Inkább dicsérd magad! Nézd meg honnan indultál és mi mindent elértél már!

4. Állj ki azért, amiben hiszel! 

Merd vállalni a véleményed és önmagad! Mi történhet? Mindenki úgysem fog egyet érteni veled, de nem is kell! A lényeg, hogy ne akarj másoknak megfelelni!

5. Vedd körül magad pozitív emberekkel!

Barátokkal, akikkel támogatjátok egymást és akik őszintén örülnek a sikereidnek!

6. Ne feledd, a kritika csak egy vélemény, nem tény! 

Hallgasd meg, ha kell, fogadd meg belőle azt, ami a fejlődésedet szolgálja, de ne azonosulj azzal, amivel nincs dolgod!

7. Zárd le a múltat! 

Lépj ki azokból a helyzetekből, kapcsolatokból, amelyek nem építenek, sőt visszahúznak!

8. Itt a lomtalanítások ideje! 

Dobj ki vagy ajándékozz el minden, számodra felesleges dolgot, hogy helyet teremts az újnak!

9. Minden nap legyen legalább pár perced magadra! 

Ez az ún. ÉN-idő. Amikor csak te vagy magaddal. Ez lehet egy kávézásnyi elcsendesedés, de még jobb, ha meditálsz, befelé figyelsz, a hobbiddal foglalkozol vagy sétálsz egyet.

10.Légy hálás minden apróságért! 

Azokért a dolgokért is, amik számodra természetesek. Hogy ma is élsz, hogy egészséges vagy, hogy be tudtál ma vásárolni, hogy van, aki szeret, van otthonod…

11. Mindig a belső hangodra figyelj! 

Merd követni a szívedet és a megérzéseidet!

12. Éld meg az életed örömeit! 

Nevess sokat! A boldogság benned kezdődik!

+ 1 Szeresd magad! Kezdd el most!

Ne várj addig, amíg jobban leszel, új munkát találsz, megtalálod a párod vagy épp vékonyabb leszel. Hidd el, igenis értékes és szerethető vagy! Ehhez újra vissza kell találnod valódi önmagadhoz. A „Szeretem magam! – Vagy mégsem?” c. workshopon az álarcaid, hitrendszereid és félelmeid mögé nézünk, hogy felfedezhesd újra azt a csodálatos embert, akinek születtél, és aki még most is ott él benned!

„Most rólad van szó! Csakis rólad, akiben az “én vagyok” élmény él. Az emberek jönnek-mennek, de te maradsz. Önmagad állandó társa vagy. Álmodban is kísér. Ha ez így van, lehetetlen, hogy önmagaddal ne légy jóban!” (Müller Péter)

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
coach, életvezetési és karrier tanácsadó

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!