A jó célkitűzés a siker és a tudatos teremtés alapja

2024. jan. 16.

A gondolat teremtő ereje. Pozitív gondolkodás. Programozás, titok, vonzás törvénye. Egyre többször találkozunk ezekkel a kifejezésekkel. De vajon működnek? Ha igen, miért és hogyan? Ha nem, miért nem?

A Tudatos teremtésről már olvashattál honlapomon. Most jöjjön a 2. rész, mégpedig a helyes célkitűzésről, ami a siker, a teremtés kezdő lépése. Hiszen csak az tud megjelenni az életedben, amiről van egy elKÉPzelésed. Amit az elme el tud hinni, képzelni, azaz van egy képe róla, azt meg is tudja valósítani. Ne feledd, ami bent, az kint!

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” – mondta Henry Ford.

Hányszor hallom az álláskeresőktől, hogy „bármilyen munka jó lenne”, csak „valami biztos állást szeretnék”. Vagy aki önmegvalósításba, vállalkozásba kezdene, de nem tudja mit szeretne, mit kellene csinálnia. A teremtés szempontjából a „mindegy”,a „bármi” egyenlő a „semmi”-vel!

 

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben – legyen az munka, párkapcsolat, anyagiak stb. – és szeretnél helyette valami mást, akkor pontosan tudnod kell, hogy MIT? szeretnél! A figyelmed csak így tudod a hiány, a panaszkodás, a „rossz” helyett a céljaidra irányítani.

 

Az életed akkor halad előre abba az irányba, amerre szeretnéd, ha tisztában vagy azzal, merre is tartsz. Utaztál már taxival? Ugye nem úgy ültél be, hogy azt mondtad a taxisnak, neked mindegy hová visz, csak valami biztos hely legyen, ahol vár a boldogság. Hogy ne csak újra és újra ugyanazokat a köröket fusd, nagyon fontos, hogy legyenek céljaid, terveid, álmaid, amik motiválnak, irányt mutatnak.

A klienseimnek azt szoktam mondani, képzeljék el, hogy kifogják az aranyhalat, aki teljesíti a kívánságukat. Neki sem mondhatják, hogy háááát, nem tudom mi tenne boldoggá, teljesíts bármit.

 

A SMART célokról hallottál? Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel a vágyad, az Univerzum számára is egyértelmű lesz, miben támogasson.

  • S – Specifikus – Konkrét céljaid legyenek, ne általánosságokat fogalmazz meg, mint boldogság, sok pénz, bőség, többet fogok angolozni…. Helyette: heti 3×1 órát futok, megtanulok napi 5 új szót, lefogyok 8 kg-ot, havi X ezer Ft-ot keresek. Intervallumban is gondolkodhatsz, ettől eddig.

 

  • M – Mérhető – A célunk elérése, az út egy folyamat, nem megy (általában) egyik napról a másikra. Ha viszont mérni tudod a haladásod, akkor tudni fogod hol tartasz, és mikor érted el. A sikerélmények további motivációt adnak, ünnepeld meg a részeredményeket is!

 

  • A – Attraktív – Vonzó kell, hogy legyen a célod, amit magad miatt teszel, nem kényszerből, hogy másoknak tetssz, megfelelj. Ugye nem mindig könnyű pl. azonosulni a vállalati célokkal, vagy leadni pár kilot csak azért, mert a párod beszólt miatta? Ezek nem saját célok, azért.

 

  • R – Reális – Merj nagyot álmodni, de objektív célokat válassz, amik elérhetők, akarsz és tudsz is küzdeni értük. Hibába tűzném ki pl. ma azt, hogy 2024 nyarán ott szeretnék lenni Franciaországban az Olimpián, ha most állnék neki edzeni. Lássuk be, túl sok esélyem már nem lenne. Ez alapján az is egyértelmű, mennyire fontos, hogy tisztában légy a saját képességeiddel, esetleg fizikai korlátaiddal.

 

  • T – Tervezett időtartamra szól – Mikorra szeretnéd elérni? Segít fókuszálni a teendőkre, illetve jobban tudod a lépéseket, határidőket kitűzni és betartani. Van, aki türelmetlen, azonnal akarja a változást, más meg folyamatosan halogat. Majd hétfőn, majd ha minden készen áll…..

 

Fontos továbbá az is, hogy célod pozitívan fogalmazd meg! Hajlamosak vagyunk arra figyelni, amit nem akarunk, ahelyett, hogy arra figyelnénk, amit szeretnénk. Ne feledd, amire figyelsz, az a világod, azaz ahol a fókuszod, azt táplálod. Ún. aktív célod legyen, amiért TE teszel, nem pedig a sült galambot várod, vagy hogy majd valaki megteszi, felfedez, meglépi helyetted. És végül sose akarj másokat megváltoztatni, hanem magadnak tűzz ki célokat!

Ha ezek alapján megfogalmaztad vágyaidat, nézd meg, miben gondolkodsz? Célban, célocskában, álmokban? Mersz nagyot álmodni? Vagy máris belépett a félelem, hogy ez neked úgysem sikerül?

A következő részben ezzel folytatjuk, a belső félelmekkel, gátakkal, akadályokkal.

 

 „Aki tudja, mit akar, az az utat is megtalálja, hogy célba érjen.” (Verena Wyss)

A cikk szerzőjéről

Uhlár Mónika
life coach, önismereti konzulens

Ha megérintett a cikk tartalma,…

vagy mélyebben érint a téma, nem szükséges egyedül küzdened. Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, el vagy akadva, érdemes lehet eljönnöd személyes konzultációra vagy bejelentkezned egy online alkalomra.

Ajándék útmutató

Segítség a mindennapokhoz

Olyan ötleteket, egyszerűen és hatékonyan használható eszközök adok át neked, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapjaidat. Az ingyenesen letölthető füzetben találsz eszközt a pénzteremtéshez, egy jobb munkahely megszerzéséhez és segíteni fog abban is, hogy magabiztosabban tudj dönteni akkor is, ha nagyobb tétje van a dolognak.

Az ajándék útmutatóért iratkozz fel a levelező listámra és már küldöm is a letöltéshez szükséges linket!